divendres, de juliol 07, 2006

Moció per a la recuperació del Pou de Gel de Torà.

Moció aprovada per l'Ajuntament de Torà, en sessió plenària ordinària el 7 de juliol de 2006, amb 3 vots a favor (2 de CUP i 1 d'InTo), 1 en contra (Garrabou) i 3 abstencions (Ciu). Faltaven al Ple un regidor de CiU i un d'Into.

Moció per a la recuperació del Pou de Gel de Torà.

Atès que a la Plaça de la Creu de Torà hi ha localitzat un pou de gel datat al segle XVII, en un estat de conservació bo i un interès arquitectònic alt, segons les dades publicades al volum corresponent a Torà de l’”Inventari del Patrimoni Arqueològic Arquitectònic i Artístic”.

Atès que, els darrers anys, en diverses poblacions s’han recuperat, rehabilitat i fet visitables els respectius pous de gel, que han esdevingut espais d’interès turístic (especialment en aquells casos en que els pous de gel es troben a l’interior de la població)

Atès que l’únic accés al pou és un corredor o galeria que surt del celler d’una casa situada a la Plaça de la Creu.

Atès que aquesta construcció està situada sota un espai de titularitat pública.

Atès que aquest pou de gel no està inscrit al Registre de la Propietat amb la casa per on té l’accés i que, per tant, a l’estar situat sota domini públic, cal entendre que és de propietat pública.

Atès que considerem important la recuperació d’aquesta construcció, tant per la seva condició de patrimoni històric de la nostra Vila com pel seu possible ús turístic.

Proposem que aquest Ajuntament acordi:

Encarregar (al tècnic o tècnica que des de la Regidoria de Cultura, des d’Alcaldia, des de la junta de Govern Local o des del Ple de l’Ajuntament es consideri més adient) un projecte tècnic per a la construcció d’un accés directe des de l’exterior (Plaça de la Creu) al passadís d’accés actual, de manera es que pugui accedir al Pou de Gel sense entrar en cap propietat privada.

Portar a un proper ple, en un termini màxim de tres mesos, l’esmentat projecte per a la seva aprovació inicial i posterior exposició pública.

Un cop el projecte de construcció d’un accés al Pou de Gel des de la Plaça de la Creu tingui l’aprovació definitiva, redactar un projecte més complet de rehabilitació per a aprofitament turístic d’aquesta obra de l’arquitectura civil de la nostra Vila.