divendres, de febrer 16, 2007

Moció favorable a consultar mares i pares d'alumnes.

Proposta d’acord presentada conjuntament pels grups municipals de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i d’Independents per Torà (InTo) per a incloure en el 1er punt de l’ordre del dia del Ple Extraordinari sol·licitat per a tractar el tema del transport escolar per a l’alumnat de Torà que cursa l’Ensenyament Secundari Obligatori.


Proposta d’acord per a escollir (mitjançant consulta als pares i mares) la línia de transport escolar subvencionada per a l’alumnat d’ESO de Torà.

La reforma educativa que va crear l’ESO i la posada en funcionament d’un Institut d’Ensenyament Secundari a la vila de Guissona va comportar, segons resolució d’11 de març de 1996, l’adscripció del CEIP Sant Gil de Torà a l’IES Guissona.

Amb anterioritat a la data d’aquesta resolució, el juny de 1995, l’aleshores Delegat Territorial d’Ensenyament a Lleida, senyor Josep Giné va participar en una reunió informativa pública, amb l’assistència d’un nombrós grup de pares, mares i ensenyants, celebrada a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Torà, per a comunicar als veïns i les veïnes del nostre municipi els canvis que comportaria la posada en funcionament de l’ESO. En concret, en aquella visita el Delegat Territorial d’Ensenyament va exposar que el principal canvi per a l’alumnat de Torà era la seva adscripció, a partir dels dotze anys, a l’IES Guissona.

En aquesta mateixa reunió informativa, el Delegat Territorial d’Ensenyament va manifestar que no hi havia cap inconvenient en que els i les alumnes de Torà anessin a l’IES Alexandre de Riquer de Calaf en comptes de fer-ho al de Guissona, després de que alguns pares i mares plantegessin aquesta possibilitat. Una amplíssima majoria dels assistents a la reunió va mostrar-se partidària de que l’alumnat de Torà anés a l’IES Alexandre de Riquer de Calaf.

Tot i aquesta voluntat majoritària, el curs 1995-96 l’alumnat de Torà que havien acabat l’EGB i iniciaven el 3er curs d’ESO van incorporar-se a l’IES Guissona.

El curs següent, 1996-97, els alumnes que van començar 1er i 3er d’ESO ja van poder fer-ho a l’IES Alexandre de Riquer de Calaf, opció escollida per la majoria de mares i pares d’alumnes de Torà. Les i els alumnes de Torà que l’any anterior cursaven 3er d’ESO a van poder continuar els seus estudis a l’IES Guissona.

Des d’aquest curs que existeix una línia de transport escolar que porta les i els alumnes d’ESO de Torà a l’IES Alexandre de Riquer de Calaf.

Durant els cursos compresos entre el 1997-98 i el 2003-04 la totalitat d’alumnes de Torà que cursen l’ESO en centres de titularitat pública ho fan a l’IES Alexandre de Riquer de Calaf. A partir del curs 2004-05 una minoria d’alumnes de Torà cursen l’ESO a l’IES Guissona mentre que la majoria continua fent-ho a l’IES Alexandre de Riquer de Calaf.

La reivindicació d’una línia de transport subvencionada per a aquest sector d’alumnes que van a l’IES Guissona, i les gestions fetes pels seus pares i mares davant diferents institucions, ha comportat que durant els darrers cursos el Departament d’Educació hagi subvencionat dues línies de transport per a l’alumnat toranès d’ESO.

Davant d’aquesta duplicitat de línies de transport el Departament d’Educació s’ha adreçat repetidament a l’Ajuntament de Torà instant-lo a que es pronunciés mitjançant un acord de ple en favor del manteniment d’un o altra línia de transport.

Actualment i davant la necessitat urgent d’haver de pronunciar-nos en un sentit o un altre i davant la voluntat de l’Ajuntament de traslladar la presa d’aquesta decisió a les famílies afectades,

Proposem que l’Ajuntament de Torà acordi:

1- Convocar una reunió informativa adreçada als pares i mares d’alumnes per exposar la problemàtica existent en relació a les dues línies de transport escolar i expressar la voluntat de l’Ajuntament de que la decisió sobre aquest tema sigui presa democràticament pel conjunt de pares i mares.

2- Recollir l’opinió majoritària de les mares i els pares d’alumnes de Torà que el curs 2007-08 hagin de cursar estudis d’ESO, Educació Primària i Educació Infantil, en una enquesta del tipus:

Nom i cognoms - "DNI" - Línia de transport escollida (Calaf o Guissona) - Signatura

3-Assumir com a posició defensada per l’Ajuntament davant del Departament d’Educació l’opció que resulti escollida per la majoria de pares i mares que hagin contestat l’enquesta, sol·licitant que es mantingui la línia de subvenció de l’opció minoritària fins a la finalització de l’ESO per a l’alumnat afectat per aquesta decisió finalitzi el període d’ensenyament obligatori.

4- Comunicar l’opció escollida a la Delegació de Lleida del Departament d’Ensenyament.